Kategorier
Pyssel Star Trek

Pärlplattor

Att pärla är riktigt roligt och man kommer snabbt in i uppgiften, även den som är ovan, men för att göra detta behövs en bra mall. Jag har dammsugit nätet efter sådana som talar till mina andra engagemang, såsom Star Trek, kyrkan och Doctor Who. Det här är några av de pärlplattor jag byggt, antingen genom egen design eller med hjälp av andras idéer.

20160505_154858Spock (Star Trek)

Till denna behövs färgerna ljusblå, svart och två  vitare färger (ex beige och den självlysande som jag använde som Spocks badge.

Storleken på pärlplattan behöver vara 13*18. Antal pärlor är under 250.

Kategorier
Peter Star Trek

Ett dygn i Star Treks närhet

160719 Bussen till Beyond
Buss 200 på väg västerut.

Igår åkte jag vid kl 21 med buss till Göteborg. Målet var att få gå på Sverigepremiären av Star Trek Beyond. Denna startade lite efter midnatt på biografen Capitol vid Skanstorget. När jag kommer fram möter jag Olof från West Coast Trekkers och Star Trek Databas. Han är där med några kompisar men alla pratar engelska. Snart förstår jag att det finns en tysk kille, Martin, där som bara bott i Göteborg sedan några veckor tillbaka – han kände sig “tvungen” att ta sig till Sverigepremiären, dessutom en dag innan Tysklandspremiären.

Affisch vid biografen
Affisch vid biografen

Jag går in och köper min biljett till visningen. Jag förstår att ett 80-tal har köpt biljetter men att det säkert skulle få plats 140 till. Så synd att SF har monopolet vad gäller biografer – Capitols visning drunknar ju i den stora mogulens utbud. Många fler hade säkert varit intresserade av att se filmen om de bara sett den i det totala utbudet. Personalen säger också att de är lite osäkra på om nyckeln (lösenordet) för att låsa upp filmen kommer att fungera. Då nyckeln inte är godkänd förrän den 20 juli har de ingen chans att provköra filmen innan filmens start kl 00:05. Det är lite utlottning av affischer och Star Trek-knappar innan filmens start och sedan kör den igång. Några skojar om att det kanske blivit fel film och att de skickat Star Wars istället, men tack och lov – allting går igång som det skulle.

Min filmrecension på Star Trek Databas:

Vi har här en film som vid sidan av det bombastiska och actionspäckade faktiskt återgår till det som är kärnan i Star Trek – utforskning. Vi ser en besättning som tre år in i sitt femåriga uppdrag börjar bli lite trötta men som samtidigt fortsätter att aktivt föra fram Federationens ideal till hittills outforskade områden. Vi ser en Kirk som är diplomatisk och mycket mer mognare än i tidigare filmer och som mer följer stjärnflottans regler (de flesta…) än tidigare.

Actiondelen är mycket god även den – en okänd och mycket farlig fiende som utvecklat teknologi som försätter Federationen i mycket stor fara. Storyn haltar på vissa punkter (särskilt när det gäller vapenteknologin) men fiender och vänner beskrivs på ett sätt som känns trovärdigt. Människors berättelser bör ju alltid kännas äkta – oavsett hur storyn är eller i vilken genre den berättas.

Jag säger som de allra flesta – Wow! – Nu är äntligen Star Trek på banan igen. De senaste två filmerna var bra, men denna film måste jag anse som den bättre av de tre. Betyget blir 9 av 10 – det lägre betyget beror på storyns vaga beskrivning i samband med viss vapenteknologi.

Jag och Olof får skjuts av Gilbert hem till Olof där jag generöst fått nattlogin ordnad. Snabbt i säng för att sova hela fyra (!) timmar innan jag går upp kl 07. Det blev en trevlig grötfrukost där även Olofs trevliga föräldrar satt och åt. Mycket prat om filmen och om Star Trek, så klart… Vi tar bussen till Filmstaden Bergakungen för att vara med vid pressvisningen av filmen i 3D. Där mötte en annan redaktör från Star Trek Databas upp, Julius.

Tillägg om 3D-versionen: Den såg jag nu senare samma förmiddag. Visst är det roligt med 3D och det ger något lite extra. Men att betala 30 kr mer för en film för att den är i 3D känns inte värt det. I den förra Star Trek-filmen såg vi spjut färdas genom biosalongen (vilket i min biosalong gjorde att alla duckade 😉 ), men i denna var det inte särskilt mycket extra man fick i 3D-versionen. Nej, jag förstår inte varför man måste lägga 3D på sådana filmer som inte nödvändigt skall få oss att reagera på något sätt.

160720 Groupie med Mr Trek och Aike
Olof, Julius och jag (redaktörer på Star Trek Databas).

Efter en gemensam lunch på Max (enkel hamburgare med mjölk) gick jag till Stadsbiblioteket där jag avverkade en hel del skrivande på databasen. Kände för ytterligare en film så jag hoppade in på Independence Day – resurgence som tyvärr blev något av en besvikelse. Överdrivet stora rymdskepp hos fienden, humorn satt inte klockrent och de har kvar den överdrivna patriotismen från förra filmen. Men ändå rent nostalgiskt smårolig att se. Betyget blir 4 av 10.

160720 Filmpremiär på BergakungenEfter den filmen spenderade jag kvällen med att iförd Star Trek-uniform mingla på Bergakungen och sprida information om West Coast Trekkers. Ett trevligt “gig” som jag från SF Bio fick en VIP-biobiljett för valfri film. Kanske kan man utnyttja den när Charlotte och jag har en kväll för oss själva någon gång (om vi då kan ta oss till Göteborg, dvs).

Bussen hem gick exakt ett dygn efter att jag åkte från Ulricehamn, och jag var hemma lite efter 11 på kvällen. På vägen hem kikade jag på den första Ghostbusterfilmen – där kan vi tala om nostalgi!

Kategorier
Peter Star Trek

Ulf in memoriam

st_ww_090509[1]Stor sorg i hjärtat. Att hantera en sorg när det handlar om en person som man aldrig träffat IRL men som man ändå haft kontakt varje vecka med (ibland betydligt oftare än så) i sju år, är svårt.

Ulf betydde så mycket för Star Trek Databas och även för mig personligen. En av våra absolut mest aktiva redaktörer.

Kategorier
Peter Star Trek

Maskerad i skolan

Själv hade jag på mig min amirals-paradkostym från Star Trek på maskeraden i skolan idag. En elev sade med allvar att de tyckte jag borde ha vunnit personal-kategorin (ja’ e´int bitter…) och en annan elev kände igen att det var amirals-pips på kostymen och sade “Respekt”!

Kategorier
Korta tankar Star Trek

En välsignad jul

Jag och min familj önskar vänner, bekanta, nära och kära en oerhört välsignad jul. Denna helg firar vi till minne av att Jesus föddes till vår jord, som en yttersta räddningsplan från Gud. Vi hoppas att ni får en god jul, oavsett om ni tror på julbudskapet eller inte. Är ni trekkers (vilket för mig är starkt sammanknippat med den kristna trons hopp om en bättre värld…) så hoppas jag (för här deltar inte min fru i önskan) att ni får en riktigt trekkig jul.

Me and my family wish a blessed christmas for our friends and family. This holiday we celibrate that Jesus Christ was born to Earth, as God’s major rescue plan för mankind. We hope that you will have a great christmas, whether you believe in this message or not. If you are trekkies (which for me has an inevitable connection with the christian hope for a better world…) then my hope for you is a real Star Trek christmas.

Kategorier
Star Trek Star Trek Star Wars Star Wars

Jag har en roll i en Star Trek- och Star Wars-film

Star Trek, den elfte filmen i Star Trek-konceptet, har premiär den 8 maj 2009. Den flörtar med Star Wars med större stridsscener, etc, och bryter på flera sätt mot det som etablerats i tidigare filmer och TV-serier, ändå kan jag inte annat än se fram emot filmen. Det är J.J. Abrams som står bakom filmen, och han har ju som bekant skapat olika filmer och TV-serier, vilka slagit väldigt bra (Lost är ett väldigt bra exempel). Läs mer om filmen på Star Trek Databas.

Sedan har jag en roll i en kommande kombinerad Star Trek- och Star Wars-film, filmen Gatekeeper. Läs mer om den på Gatekeepers webbplats. Den är gjord av fans, men har flera mer eller mindre kända skådespelare knutna till den, och Thomas Dahl och de andra i truppen bakom filmen är oerhört engagerade. Väntad premiär sägs vara 2010, men jag tror själv mer på 2011. Vill ni ha en roll, så finns det fortfarande plats, man bör vara bosatt i Sverige eller Norge för att det skall vara möjligt att få ihop. De större rollerna är dock redan tagna.

Kategorier
Korta tankar Star Trek Star Trek

Kristen trekker

Jag pratade om mitt Star Trek-intresse i kyrkan den 10 april. Jag presenterade vad Star Trek var och vad som fascinerat mig i serierna. Det ställdes många frågor och jag visade lite av de böcker, etc, som finns i genren. Efter en dryg timmes samtal så frågade Håkan (pastorn) mig om hur vi nu skulle avrunda detta och gå över i bönestunden. Jag nämnde om att det i all slags fandom finns en kärna av hopp och förtröstan inför framtiden. I Star Trek finns denna utopi om ett bättre samhälle där pengar och girighet inte finns, där sjukdomar har utrotats och där mänskligheten är en positiv kraft i universum. Detta anknöt jag till den kristna trons hopp om en bättre värld, en gång i himlen.

[Läs mer: Star Trek Databas]