Kategorier
Ulricehamn

Tips på vad man kan göra i Ulricehamn

Vara i skog och mark

Lassalyckan

Lassalyckan är ett självklart ställe att vara på. Här finns ett antal vandringsleder som på vintern blir skidspår. Vid olika tider på året kan man även cykla, springa, köra wakeboard och mycket mer.

Vi rekommenderar: Trailbanan (mellan 2 och 7 km beroende på hur långt du vill gå)

Karta

Lassalyckans skidspår. (School ting / CC BY-SA)

Kråkebo naturreservat

Ett naturreservat som ligger precis utanför Ulricehamn, på andra sidan sjön, är Kråkebo Naturreservat. Perfekt för en lättare vandring och det finns även möjlighet att grilla eller fika med utsikt över sjön. Jag har skrivit mer om Kråkebo här.

Karta

Kråkebo
Kråkebo naturreservat i maj

Upptäck Åsunden

Om du ändå är i centrum måste du passa på att gå utmed sjön. Oerhört vackert, i alla väder, och om vädret är gott finns det flera ställen att sätta sig ner med sin medhavda fika eller om man har handlat den på någon av butikerna i centrum.

Karta

Åsunden
Åsunden

Brunns kyrkoruin

Trevligt område att vara på och det passar även de som har familjen med sig eller kanske hunden. Bra med ytor att leka på eller kasta hundleksaker till hunden.

Karta

Bild: Hans A. Rosbach (CC BY-SA 3.0)

Restauranger och butiker

I Ulricehamn finns det flera restauranger i centrum. Parkera exempelvis vid ICA Tornet eller utmed sjön vid Bryggan. Vill ni ha hamburgare så finns det även McDonald’s vid motorvägen, men vi rekommenderar Nattkröken som finns vid Lidl med kött från nära Ulricehamn. Man sitter utomhus eller tar med sig maten, kanske till något alla fina ställen att sitta på utmed sjön. Nattkröken har öppet 7 dagar i veckan och serverar även korv och pizza. Emma’s Streetfood är en annan restaurang som är mycket uppskattad bland våra ungdomar – förboka gärna plats på deras hemsida.

Caféer

Caféer har vi flera i centrum, ex Gunnars och Bar Prego. Öppet på lördagar fram till kl 14, inte på söndagar. Café Torgstallet serverar även lättare maträtter och har öppet lördagar kl 9-16 och söndagar kl 11-16.

Thai / sushi

Chili Thai – öppet alla dagar från lunch till kväll
Jenny’s Thai – öppet alla dagar från lunch till kväll, helger från kl 12

Hamburgare, pizza

Nattkröken – öppet alla dagar från lunch till kväll.
Emma’s Streetfood – öppet tisdag-söndag (lördagar kl 12-22, söndagar kl 12-20)
McDonald’s – öppet alla dagar
Flera pizzerior – normalt öppet alla dagar

Övrig mat

Bryggan – vackert vid sjön, endast öppet sommartid

Shoppa i Gällstad

Gällstad är shoppingbyn med de stora varumärkena. Här hittar ni Lager 157, Ahman & Nielsen, Ivanhoe, Färg och manufaktur, Oscar Jacobson, Logofactory och Sportshop Outlet – läs mer på Gällstads egen sida.

I Gällstad finns även en välsorterad och uppskattad antik- och retrobutik – C.b.A Retro/Antikt, precis vid ortens grillkiosk.

Shoppa i centrum

Det finns många butiker, lokala som välkända, allt ifrån Lindex till Dressmann, i Ulricehamn. Normala öppettider i centrum är fram till kl 18 på vardagar och till kl 14 på lördagar.

Dollarstore i Vists industriområde säljer allt från godis till fotbollar till låga priser och har öppet alla dagar i veckan.

Tegelbruksdagen

Innergården på Tegelbruksgatan 4 fylls med lokalproducerat, antikt & retro, kläder och bakluckeloppis. Lördag 26 september kl 10-15!

Mataffärer

Mataffärerna Lidl, Willys och ICA har öppet alla dagar. Likadant är det med ICA Maxi ute vid motorvägen.

Äventyr och skoj

Bowla med barnen

Fiskebackens bowling har öppet onsdag-söndag (helger från kl 14) – kolla in deras hemsida där man även kan boka plats.

Minigolf

Prångens minigolfbana har normalt öppet de flesta dagar i veckan fram till kl 18, så länge som vädret tillåter. Kolla deras hemsida för mer information.

Bästa lekparken

Ulricaparken nere vid sjön har det mesta en barnfamilj kan tänkas vilja ha. Självklart öppet dygnet runt!

Konstvandring

Det finns mycket konst i och runt Ulricehamn. Vi rekommenderar Sagostigen på Tre rosors förskola, om ni har barn i åldern 1-5 år.

Wakeboard

Prova på wakeboard på Lassalyckan söndagar kl 12-18. Personal finns på plats som hjälper och instruerar – läs mer och boka plats på Dreamward.se.

Kategorier
Herrahagen

Herrahagen 2017-05-05

Herrahagen_170505_2500px

Kategorier
Ulricehamn

Kråkebo naturreservat

Vi gick runt i den första delen av Kråkebo Naturreservat i söndags. Riktigt vackert och en fantastisk utsikt över Åsunden. Om några veckor kanske vi går lite längre och kommer fram till bokskogen som då förhoppningsvis har slagit ut.

Läs mer

Länsstyrelsens folder om Kråkebo och Korpeboberg (på andra sidan Åsunden) naturreservat.

Hitta dit

På Google Maps står det obetydligt Brunnsnäs 160. Inga vägmarkeringar visar heller vägen. Man måste således veta att Åsastugan och Kråkebo Naturreservat ligger just här. 

Kategorier
Släktforskning Tabergs bergslag Ulricehamn

Historiska kartor från 1950- och 1960-talet finns nu i Eniro

Tänka sig att Google Maps inte var först med denna funktion!

Hämtat från tidningen UT: Nu är inte hela landet tillgänglig. Men det går att se hur de flesta av kommunens tätorter såg ut på flygfoton som togs mellan 1955 och 1967. Det går också att på ett enkelt sätt jämföra med hur det ser ut i dag.

Fotografierna omfattar 1 730 tätorter och kommer från Lantmäteriets historiska ortofoton. De är inskannade analoga flygbilder fotograferade med svartvit film från 4 600 meters höjd.

Flygfotona ser man genom att gå in på Eniros sida och sedan klicka sig vidare via en drop-downmeny överst till höger.

Kategorier
Musik Sydafrika Ulricehamn

När Sydafrika kom till sta’n

20151007_191118Igår var jag och lyssnade på Marching for Love​ i Ulricehamns sim- och sporthall där en sydafrikansk kör, Occapella, The Moniker, (vår lokale) Thaber och Triple & Touch var med. Cirka 450 personer fanns i publiken och nästan lika många på scenen.

Men ungdomarna i den stora kören var riktigt imponerande. De har övat vid ett fåtal tillfällen och framförde låtarna på ett riktigt professionellt sätt. Med bra koreografi och bra textningar så rös jag många gånger.

Nu vet jag att eleverna har fått ledigt idag (så då missar ni ju nobelfirandet med cider och salta pinnar), men ni elever skall veta att jag blev tårögd redan när ni sprang in i den gemensamma kören – ni är verkligen stjärnor och kan gå hur långt som helst.

Eller, som ni sjöng i slutet:
“I’m that star up in the sky,
I’m that mountain peak up high
Hey I made it I’m the world’s greatest
And I’m that little bit of hope, when my back’s against the ropes
I can feel it I’m the world’s greatest”

Sedan, på ett mer personligt plan – att lyssna på sånger och sångare från Sydafrika väcker även det oerhört mycket glädje i mig – Sydafrika är ju mitt och min familjs andra hemland. Med musiker och sångare som kunde förstärka känslan av hopp för Sydafrika på ett riktigt roligt och bra sätt (inte många falska toner där, inte…) gör mig riktigt glad och jag gick därifrån på lätta ben!

Kategorier
Böcker Peter Ulricehamn

Bokrelease i Ulricehamn

wpid-20150916_181813.jpgI kväll var det bokrelease på Akademibokhandeln i Ulricehamn. Och nu pratar vi inte om att hembygdsföreningen har gett ut en ny bok. Nej, det är en lokal författare och debutant som gett ut en s.k. samhällsfiction, en mycket omtalad sådan.

Boken är utgiven på ett förlag som har en bred repertoar av bra böcker i sin utgivning, något som för mig borgar för en bra bok.

Kategorier
Foto Peter Ulricehamn

Min väderbild med på SVT

20150909_072803Jag tog ett par bilder i20150909_074720 onsdags morse med min mobil. Den ena togs vid Åsunden och den andra vid Herrahagen uppe vid huset. Jag skickade in dem till SVTs väderbild och de tog in den första av dem (den vid Åsunden)! Första gången jag skickar en bild och den kommer in direkt – vilken tur!

Kategorier
Peter Ulricehamn

Makaber syn på Rektorsgatan

avhuggna_dockhuvuden

Kategorier
Ulricehamn

Säls matvarubutik

Matvarubutiken Säls låg på Storgatan, på samma plats som restaurangen Emma å Andreas ligger idag (feb-15). Bilden funnen på facebook, ev från Annica Anderssons samling. Säls hade en rulltrappa redan på 1960-talet, då denna bild verkar vara tagen.

Kategorier
Fotografer (historiska) Ulricehamn

Fotograf J.A. Josefsson

J.A. Josefsson var porträttfotograf med ateljé i Ulricehamn och Nittorp. 

Porträtt tagna av denna fotograf hittar ni på Porträttfynd.

Källor

Porträttfynd