Kategorier
Debatt och fria tankar Provsmakning

Äpplen från Rudu på ICA Ulricehamn

20150912_095246Ibland blir man så glad när man går på ICA. Idag var en sådan dag. Jag hittade äpplen från min svågers gård i Rudu utanför Huskvarna. Det är inte första gången jag hittar frukt från det området, men att det verkligen står Hultmans fruktodling är ovanligt.

Så även om vi redan har några kilo äpplen hemma som vi fått av svärföräldrarna var det bara att se till att köpa några äpplen till… 🙂

Jag hoppas att ni ser till att köpa svenska äpplen nu när det finns. Kortare transporter, otroligt lite besprutade i jämförelse med utländska äpplen (som ibland kan se lika fräscha ut ett år efter köpet) och samtidigt betydligt godare smak!

Kategorier
Debatt och fria tankar Provsmakning

Falsk utpekning av “dåliga” restauranger

ulricehamn[1]Ulricehamns tidning skrev igår om att Miljö- och byggenheten i Tranemo och Ulricehamn hade genomfört en undersökning av pizzerior och gatukök och att en ganska stor del av ställena hade hade stora anmärkningar. I pappersupplagan av tidningen står dessutom vilka pizzerior som klarade sig utan anmärkning.

Kategorier
provsmakning Provsmakning

Cadburys choklad

Jag fick två chokladbitar av min kollega och kompis Martin Schmauch. De är gjorda av Cadbury och då Martin pratat riktigt väl om chokladen i förväg kan jag väl säga att mina krav därför var höjda till skyarna. 

Om vi då först börjar med Cadbury Flake (32 gr). Förpackningen är oansenlig och innehållet känns sprött när man känner på förpackningen. Produkten innehåller mjölk, socker, kakaosmör, kakaomassa, vegetabiliskt fett, E422 och oangivna smakämnen. Min tanke här är att det är mycket stark kakaosmak på chokladen.

När jag öppnat den och tagit första tuggan så känner jag inte så mycket av kakaon som jag förväntade mig, då det är mycket luft i chokladen. Den är väldigt mild, men smälter behagligt på tungan. Då den är väldigt spröd så delar den sig snabbt. Jag skulle rekommendera denna choklad som tilltugg till någon dryck, exempelvis thé, men att den försvinner lite väl snabbt om man skulle äta den för sig själv.

Betyget blev en stark 4 av 5 – otroligt god choklad som smälter behagligt i munnen, men att portionen kanske är för liten. 

Cadbury Dairy Milk (200 gr) ser spontant ut som de flesta chokladkakor med mjölkchoklad. Att den är rättvisemärkt är ett plus och garanterar i någon mån ett mer rättvist handlande med främst företagare och anställda i den s.k. “tredje världen”.

Bitarna är små vilket är positivt. Allt för många av chokladkakorna i affären (ex Marabou) har för stora bitar, men dessa är lättare att dela upp som mindre smakportioner. Även denna choklad smälter oerhört behagligt i munnen och man uppnår en god mättnadskänsla efter några bitar. Det här är en perfekt chokladkaka att äta när man bara vill ta lite grann. Jag tror att en hel chokladkaka på ett bräde skulle vara för mycket även för mig. Det känns som en lyxig choklad och kan mycket väl jämföras med Milkas som jag annars ansett vara bland den finaste mjölkchokladen i världen.

Betyg: Svag 5:a av 5 möjliga. Bland den bästa chokladen i världen, helt klart. För den som älskar att vräka i sig choklad skulle det dock bli för mastigt. 

Tack, Martin, för provsmakningen!