Kategorier
Efterrätt

Hultmans äppelkaka (á la Peter Rydén)

Ingredienser

Grundsats som anpassas till pajens storlek. Till den jag hade på jobbet (ca 18*28 cm) krävdes 3 satser.

  • Äpplen
  • 1 dl smör eller margarin
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • Kanel
  • 0,5 dl vispgrädde (eller mer, om ni älskar grädde som jag…)
  1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
  2. Smörj en ugnsform.
  3. Skala äpplen som du skivar eller klyftar. Lägg dessa i formen så att botten täcks helt. Strö kanel över äpplena.
  4. Smält smör i en gryta. Ta bort från plattan.
  5. Lägg i vetemjöl, socker, havregryn, (rikligt med) kanel och grädde i grytan. Ställ på plattan igen och koka samman snabbt.
  6. Lägg över blandningen över äpplena.
  7. Låt stå i ugnen i ca 15 minuter, till dess att äpplena är mjuka och genomstekta.
  8. Avnjutes med vaniljsås eller vaniljglass.

Allergier

Glutenfri: Byt ut mjölet mot glutenfritt alternativ samt havregrynen mot glutenfria havregryn alternativt sesamfrön
Laktosfri: Laktosfritt smör och grädde
Mjölkfri: Mjölkfri smör/margarin och havregrädde
Sockerfri: Byt ut socker mot lite stevia eller annat sötningsmedel. Det är dock inte alls nödvändigt att ha alternativt socker i.