Kategorier
Debatt och fria tankar

Ny enkät från arbetsgivaren

Jag har tidigare skrivit om en enkät som gjorde mig riktigt frustrerad, en enkät som vi fick av en enhet på kommunen. Nu har vi fått en annan enkät, denna gång med fokus på det mycket viktiga området jämställdhet. Enkäten är gjord av ett externt företag och det borde båda för en starkare grund.

Redan på första frågan får jag stanna upp och undra över hur frågan är ställd.

I vilken utsträckning är verktyg, maskiner/kontorsutrustning och andra arbetsredskap på din arbetsplats anpassade för både kvinnor och män?

Hur skall jag veta detta? Om det är min gissning som de vill åt kan jag väl häfta till med något svagt positivt, men jag kan faktiskt inte veta hur de är anpassade för både kvinnor och män. Det finns dessutom ingen “Vet ej”, så det här blir svårt. Jag inser här att jag med enkelhet kan hoppa över frågan, vilket jag också gör med många av frågorna.

Ordet utsträckning

Detta ord används till leda (något som självklart bara drabbar mig som språkpolis) – i varje fråga 1-61 förutom nr 30. Bara det faktum att jag snubblar på ordet när jag läser det är jobbigt nog. Men hade de inte kunnat använda “omfattning” istället? Jag tänker bara på den metafysiska betydelsen, vilket jag dock kan välja att applicera på hela enkätens varande vid det här laget…

I vilken utsträckning har kvinnor och män lika stor chans att göra karriär i verksamheten där du arbetar?

Igen: Detta blir bara en gissning från min sida, men det är kanske det som de vill ha…

I vilken utsträckning uppmuntrar din arbetsgivare mammaledighet?

Hur skall jag veta detta? Eller menar de huruvida jag har fått erbjudandet? Jag sätter nog därför ett “Inte alls” som svar på denna fråga.

I vilken utsträckning har du varit föräldraledig under nuvarande anställning?

Svaren man kan kan lämna är “I liten utsträckning, I ganska stor utsträckning, I stor utsträckning, I mycket stor utsträckning”. Jag var själv föräldraledig på 75% under kanske 8 månader. Jag väljer här att skriva “I stor utsträckning”, då det under dessa 8 månader var i så pass stor utsträckning. Däremot kan jag ju inte jämföra mig med de som under de senaste tre årens utsträckning har varit föräldraledig på heltid. Den utsträckningen känns ju som riktigt utsträckt. Så om alla svarar utifrån sina egna premisser och egna idéer lär ju svaret bli totalt intetsägande. Eller, skulle man kunna säga: Svaret blir till 100 procents utsträckning en metafysisk utsträckning. (börjar ni tröttna på ordet utsträckning nu?)

Om du varit föräldraledig under nuvarande anställning; I vilken utsträckning hade du kontakt med arbetsplatsen under din föräldraledighet? (här svarar man “Inte alls, I liten utsträckning, I ganska stor utsträckning, I stor utsträckning, I mycket stor utsträckning”)

Om “Ja”; Vilken kontakt hade du med arbetsplatsen under din föräldraledighet?

Vadå, “Om ‘Ja'”? Man skrev aldrig Ja som svar på förra frågan. Jag vet, detta var en petitess, men ändå ett fel som inte borde göras av ett företag. Dessutom fanns endast följande svar möjliga att ge:

  • Informationsbrev
  • Social kontakt med arbetkamrater (japp, felstavat)
  • Telefonsamtal initierade av din chef
  • Telefonsamtal initierade av dig

Det finns flera andra möjliga  kontaktvägar. Vanlig e-post (inte informationsbrev) är väl det vanligaste?

I vilken utsträckning förekommer ovälkomna förslag på sexuellt umgänge?

Sidofråga: En kollega skämtade: “Jag får aldrig några förslag – det kanske skulle ha varit välkommet!”

I vilken utsträckning känner du till om din arbetsgivare ansträngt sig för att uppmuntra och möjliggöra anställning av underrepresenterat kön?

Det här blev en klurig fråga – vad är det egentligen som efterfrågas? Är det min kunskapsnivå om arbetsgivarens ansträngningar, eller är det min kunskap om arbetsgivarens ansträngningsnivå?

Summan av kardemumman

Otydligheten i många av frågorna var den mest bidragande orsaken till att jag svarade på sammanlagt 18 av 63 frågor.

3 svar på ”Ny enkät från arbetsgivaren”

I introduktionsbrevet framgår att man inte förväntas veta.
Så här är det formulerat:
“Du svarar på frågorna utifrån hur du upplever och/eller känner till situationen.”
Det man vill veta är hur svararen upplever, tror eller känner till situationen.
Svaren, fördelade på kvinnor och män, diskuteras sedan under ett seminarium, partssammansatt och med en rimlig fördelning av kvinnor och män.
Under seminariet har man stöd av processledare från oss och därmed tillgång till jämförelser av olika slag från svar till enkäten som använts i ca 12 år (med nödvändiga uppdateringar då det funnits anledning)
Det känns tråkigt att du inte upplevt enkäten som positiv och bra.
Däremot är ditt engagemang uppskattat och vi ska sätta in den, av misstag, saknade bokstaven.
Det är faktiskt så, att den saknats i 12 år. Ingen har lagt märke till det före ditt påpekande.

Hälsningar

Roger Lundholm
Planen i Sverige AB

Tack för svaret.

Det är fortfarande flera saker som du inte svarade på, bland annat om den fråga som var dubbel i betydelsen, eller den om utsträckning av föräldraledigheten som var otydlig, och andra otillräckliga frågor.

Jag ifrågasätter även frånvaron av ett “Vet ej” som svarsmöjlighet, som skulle ha löst mycket. Ni kan i nuläget inte veta om personerna väljer att hoppa över frågorna då de inte vet, om de inte förstått frågan eller om de bara inte velat. Det framgick heller inte av den första introduktionssidan att man kunde hoppa över frågor om man inte ville svara på dem.

Men jag är tacksam över er snabba återkoppling, oavsett.

Hej igen,

När det gäller utformningen av frågor samt ordval är det en diskussion som inte har någon ände. Tycke, smak, eget språkbruk mm. styr.
Däremot: Alternativet “vet ej” riskerar att bli ett stående alternativ för många. Det vill vi undvika.
Uppgiften om att möjligheten till att hoppa över frågor finns på inloggningssidan till enkäten. Följande text är kopierad från denna inloggningssida:

“Läs detta först!
Lösenordet du fått kan bara användas en gång.
Alla frågorna måste därför besvaras vid samma tillfälle.
Du svarar anonymt.
Ingen kan ta reda på vad just du svarat.
Vissa frågeställningar kan kännas mer eller mindre relevanta än andra för dig
beroende på din familjesituation och vilken uppgift du har i verksamheten.
Svara hur du upplever/tror. Du behöver inte veta.
Om du ändå inte har någon åsikt på en fråga, kan du hoppa över och gå till nästa fråga.”

Ulricehamns Kommun har valt “gemensamt lösenord” istället för engångslösenord (de flesta väljer faktiskt gemensamt lösenord)
I övrigt kan man tycka det är rimligt att du lite noggrannare går igenom förutsättningar, instruktioner etc. innan du går alltför hårt fram.

Hälsningar

Roger Lundholm
Planen i Sverige AB

Stängt för kommentering.