Kategorier
Debatt och fria tankar

Måste man acceptera n-ordet i sitt eget hem eller på sin egen facebook-vägg?

Jag får ibland kritik för att jag (enligt den kritiske) “censurerar” bland åsikter på min facebook-vägg. Det är verkligen ytterst sällan det händer – har tagit bort enstaka inlägg vid kanske 2-3 tillfällen under hela min tid på facebook. Jag kan mycket gärna ta en diskussion om främlingsfientlighet, n-ordet eller om att förändra invandringens förutsättningar i Sverige. Men när folk exempelvis (aktuellt ärende) fortsatt använder n-ordet här trots att jag tydliggjort att jag inte vill att det används i mitt vardagsrum (min facebook-vägg), eller som i ett fall för länge sedan att man fortsatte argumentera för en rasistisk ståndpunkt och då vägrade att ens fundera på en annan åsikt, så får det konsekvenser. Konsekvensen blir normalt sett inte att jag tar bort personen, men jag kanske väljer att ta bort diskussionen, alternativt det inlägg som jag inte önskar se på min fb-vägg.

Fakta:
1. “Du censurerar åsikter”. Nej, det har jag inte gjort. Dock så är n-ordet inte ett okej ord i mitt vardagsrum och min facebook-vägg är en del av mitt vardagsrum. Att säga det ordet i min närhet (om det inte är en typ 80-årig dam som aldrig lärt sig vad det innebär) och sedan fortsatt argumenterar för användandet av ordet är något som jag inte vill se eller höra i mitt vardagsrum. Det kränker personer i min närhet och jag vill inte att det skall vara en del i mitt vardagsrum.

2. “Orsaken till att du tar bort inlägget är att du anser att den som skrev det är rasist”. Tvärtom – jag tror inte att man är rasist bara för att man använder det ordet. Men ordet som du använder är rasistiskt.

3. “Du respekterar inte andras åsikter”. Jodå – ni får ha vilka åsikter som helst – men ni behöver inte slänga dem i ansiktet på mig om ni vet att jag tar anstöt (eller borde inse det).

4. “Du tar ifrån folk rätten att ha sina egen åsikter”. Igen, nej, du får ha din egen åsikt, men yttrar du den i mitt vardagsrum så behöver du göra det med respekt för mig som ägare av rummet. Skriver man exempelvis ett inlägg utan att använda n-ordet så visar du respekt och jag kan mycket lättare ta den diskussionen med den som tycker annorlunda.

Fakta och faktafel om just n-ordet:
1. “N-ordet betyder svart och därför är det okej”. Nej, det är det inte för mig och för många andra. Läs på http://fatou.se/2011/12/08/bland-negerbollar-och-andra-finska-pinnar/ .

2. “Man avväpnar genom att använda n-ordet, precis som de homosexuella har gjort med vissa ord”. Jag har faktiskt ingen aning om hur det är med detta. Rent krasst skulle det ju möjligen kunna hjälpa, men jag vill inte riskera att använda det och att det sedan visar sig att detta var fel. Jag ser själv ingen anledning att använda n-ordet – varför behöver man hävda att det är okej att använda det om många tar anstöt av det?

3. “Det måste finnas viktigare saker att fokusera på”. Självklart finns det områden som är större att fokusera på. Men det gör väl knappast att det blir okej att använda n-ordet för det? Jag är inte politiker eller annan med makt att bestämma över de stora skeendena. Jag är en liten enskild människa och kan göra skillnad där jag finns, i min vardag. Det betyder därför att jag önskar påverka där jag befinner mig. Och då är det kanske en liten fråga – men även förändring i en liten fråga gör skillnad.