Egen skoldag 2015 blev en riktigt bra dag. Tre riktigt bra föreläsare som lyckades skaka om och väcka oss åhörare på olika sätt.
Tobias Karlsson (känd från Let’s dance på TV4) berättade om sin uppväxt. Han valde dans (eller om det var dans som valde honom…) och detta blev inte så populärt i bekantskapskretsen. Han hade mottot att “det är bättre att göra något till 100% och sedan misslyckas istället för att bara satsa 50% och lyckas“. Riktigt imponerande som föreläsare – använde humor och öppnade samtidigt sig själv på ett sätt som imponerade på alla 600 personer i lokalen.
Staffan Landin, lärjunge till Hans Rosling, berättade om fattigdom och att det är bättre i världen än vad folk tror. Mycket statistik som levererades snabbt men med humor, med Staffans härligt klingande gotländska. Föreläsningen kunde som jag ser det ha varit 10 minuter kortare, men innehållet var det definitivt inget fel på. Landin har tidigare arbetat med Gapminder som är högaktuellt dessa dagar när professor Hans Rosling syns på sociala medier och TV-kanaler i väldigt många sammanhang. Vi behöver verkligen väga upp medias bevakning av världsläget med statistik från Gapminder, menade Landin med rätta.
Nour el Refai, underhållare och programledare, tog vid på eftermiddagen. Hon var mer lågmäld än de tidigare men hade ett oerhört viktigt budskap att föra fram. Hon talade mycket om yta och hur status också ger makt i både klassrum och medievärld.