Kategorier
Släktforskning Uppsala

Hittade ett brev…

Den 7 februari 2015 hittade jag i min avsomnade frimärkssamling ett kuvert med en rätt så fin maskinstämpling daterat den 14 september 1907. Vet inte varför jag hade den, men gissar att det beror på stämpeln. Inte visste jag att jag skulle bli så intresserad av detta kuvert att jag ägnade lång tid att lösa ett mysterium. 

Precis när jag tänkt mig att skicka kuvertet till IM:s frimärkstjänst, som omvandlar frimärken och äldre brev till pengar som går till att hjälpa funktionshindrade i Jordanien, såg jag att kuvertet även innehöll ett brev. Det är detta brev som väckte min nyfikenhet.

Brevet

Brevet var sänt till Kandidaten Erik Bäckström på adress Salagatan 29 A, 3 tr, i Upsala. Det var hans mor som från Stockholm skriver till honom med frågan om han kommit fram ordentligt och hur det gått med “inskrifningen på de olika ställena” samt hur Erik “fått uppgjordt om städning, eldning, m.m.”. Modern kände sig också nödgad att be Erik “skrifva ett vänligt hej till mormor”, som både han och modern tydligen glömt att prata med innan hans resa till Uppsala. Mormodern var tydligen mycket upprörd.

Brevet gjorde mig mycket intresserad. Även om det inte är en släkting så blev jag nyfiken på vilka det här var. Brevet blev en ögonblicksbild av en familj, en ögonblicksbild från en tid där man normalt bara läser korta vykortskonversationer.

Salagatan 29 A, III

Med hjälp av min vän Magnus, som kan mycket om Uppsala, fick jag veta att Salagatan 29 byggdes 1904. Huset var alltså väldigt nytt när Erik flyttade in. Huset var det första att byggas på Södra lilla stadsgärdet. Innan uppbyggandet av området var det mest åkermark i området. Idag heter området Fålhagen.
Bild från Google Maps

Efterforskning i befolkningsregister

Mitt första försök med att gå genom husförhörslängderna för Uppsala domkyrkoförsamling blev misslyckat. Det var svårt att navigera i en till synes oorganiserad boksamling och jag skulle väl önska att det fanns ett register. Till dess att jag hittar detta ger jag faktiskt upp denna väg.
Sökte vidare i databasen Sveriges befolkning 1910 (finns på Riksarkivets digitala arkiv om man abonnerar – kommer på CD under 2015) och hittade en Erik Bäckström. Var han bodde vid detta tillfälle kunde jag inte se (snart får vi databasen tillgänglig på vårt jobb, då kan jag kika igen), men om det är rätt person så hette han Erik Adolf Konrad Bäckström, född 1892.
Med hjälp av Sveriges dödbok 1901-2013 finner jag att Erik Bäckström var född den 12 november 1892 i Maria Magdalena församling, Stockholm. Han dog den 10 februari 1966 på Folkungagatan 67 i Katarina församling, Stockholm. Han gifte sig 29/9 1923 med Anna Emilia Bäckström (född 1898 i Dödesjö, död 1983 i Skarpnäck, Stockholm).
I födelseboken (Maria Magdalena CIa:22, sid 86) finner vi att Eriks föräldrar var Waktmästare August Alfred Bäckström (38 år) och Anna Charl. Bäckman (37 år) på Bränkyrkogatan 88. Erik döptes den 15 november. Det finns en hänvisning till “annan kyrkobok” med “1891:193”. Ur Sveriges dödbok: August Alfred Bäckström (född 1/4 1854 i Bygdeå, Västerbottens län, död 31/7 1909 i Mälarvarfvet, Maria Magdalena). Han står dock redan där som änkling, vilket gör att jag blir tveksam om det är rätt person. ittar inte modern i Sveriges dödbok.

Nästa steg

Jag behöver nu kolla upp uppgifterna ur Sveriges befolkning 1910, så att inte allt faller här och nu.