Zimbabwe 12 juli – 11 augusti

Oro över gripanden i Zimbabwe (SvD 090803): Fjolårets valseger för MDC i Zimbabwe tunnas ut. Robert Mugabes parti ­Zanu-PF kan vara på väg att ta tillbaka majoriteten genom en våg av polisingripanden mot MDC:s parlamentariker. ()

Amnesty fördömer fängslandet av studentledare (Newsdesk 090806): Amnesty fördömer fängslandet av fyra studentledare i Zimbabwe. Det var under onsdagen som polisen ingrep och grep de fyra och tio andra studenter i samband med ett protestmöte utanför huvudbiblioteket på universitetet i Harare. ()

Zimbawbe får 38 miljoner i understöd (Yle 090807): Zimbabwe ska få 37,9 million dollar av den internationella fonden The Global Fund för att kämpa mot AIDS, malaria och tuberkulos. Pengarna ska hjälpa att återuppliva landets hälsosektor. ()

Ärkebiskopen besöker Zimbabwe (Newsdesk 090807): Den 7-15 augusti leder ärkebiskop Anders Wejryd en delegation för att besöka den lutherska kyrkan i Zimbabwe (ELCZ). Ärkebiskopen kommer tillsammans med biskop Naison Shava att underteckna ett s k “Letter of Understanding”. Det innebär att Svenska kyrkan och Lutherska kyrkan i Zimbabwe (ELCZ) formellt bekräftar en sedan länge förändrad relation, från ett givar/mottagar-perspektiv till jämbördiga parter. Svenska kyrkan är ELCZ:s största vänkyrka, och har funnits i landet ända sedan början av 1900-talet.
– Folket i Zimbabwe befinner sig i en mycket komplicerad situation, men det finns hopp om en positiv utveckling. För att kyrkorna ska kunna vara positiva krafter i förändringen är det viktigt att de har internationella kontakter med andra kyrkor. Där vill vi finnas med som vänkyrka till ELCZ, säger Anders Wejryd. ()