Kategorier
Peter

Personalens tal vid studentavslutningen 2014

Bakgrund

Jag hade haft en omröstning på sociala medier om vilka kläder jag skulle ha på mig vid studenten. Det blev dock ett väldigt jämnt resultat, så…

Då kom jag in i min Star Trek-morgonrock. En bit in i talet tyckte jag att det blev för varmt och tog av mig den – då såg eleverna min sydafrikanska dräkt. Efter ytterligare någon minut kom orden igen: “Är det inte lite varmt här inne?”. Då åkte även den sydafrikanska dräkten av och då kom Star Trek-uniformen fram…

Snart kände jag värmen igen och då rök även Star Trek-uniformen. Då dök en t-shirt upp, som jag använt när jag deltog i skolans team vid löptävlingen UT-milen. Om alla hade jublat och skrattat vid tidigare klädavtagningar, började nu ett oroligt mummel surra i lokalen – skall han ta av sig mer?

Det tog nog inte mer än en minut förrän jag insåg att det här blev för kallt, så då sträckte jag mig ner till en kasse som stod bredvid mig och medan jag fortsatte hålla mitt tal tog jag på mig skjorta, slips och kavaj.

Allt detta gjorde jag alltså medan jag höll ett tal som stod nedtecknad framför mig på surfplattan (jag visar talet här nedanför). Eleverna var glada över mitt tal även då – de är ju rätt så uppsluppna en studentavslutningsdag, så det är en tacksam publik!

Talet

Kära elever i avgångsklassen 2014.

De flesta av er känner nog igen mig. Ni som inte gör det har spenderat alldeles för lite tid i Mediateket! Jag blev jätteglad över att ha blivit tillfrågad om att tala här. Jag förstår även att det som ni vill att jag skall prata om är ett av mina älsklingsämnen – så av denna anledning blir det nu en stund där vi kan prata om just KÄLLKRITIK…

Vad är källkritik, kan man fråga sig – jo, det handlar om att man har en muntlig eller skriftlig källa till kunskap som man själv måste bedöma, utifrån givna kritierier såsom tendens, äkthet eller beroende, om de helt krasst känns som att man kan lita på källan. Det finns 4 kriterier som jag nu vill ta möjligheten att titta närmare på:

1. Berättelse:

Berättelser är sådant som att “Jaha, du – du säger att du skall bli ingenjör? Nej, det blir fel – du skall jobba inom en statlig myndighet, för då har du alltid jobbet kvar”. Kan du lita på detta, bara för att morbror Rolf som du känt sedan du var lite säger detta? Samma morbror Rolf som jobbat på Arbetsförmedlingen i 30 år och som aldrig verkar komma någon vart? Men han kanske vet bäst eftersom han faktiskt gör som han säger…

2. Närhet i tid:

Närhet till det som hände är ett svårt område. Som när farmor Hedda säger “När jag var liten då fick vi inte så fina studentuppvaktningar som det skall vara nuförtiden. Då fick vi kämpa genom tre meters snö i 2 mil för att komma fram till skolan och där fick vi se på när läraren åt upp tårtan alldeles själv innan vi fick ta oss hem igen – det var studentuppvaktning, det!!!!”. Skall man säga att hon har fel, skall man tro på vad hon säger eller skall man bara le och hålla med och sedan ta emot de presenter som man får?

Är det inte lite varmt här? *klädbyte*

3. Beroende:

Med Beroende så menas här att det är två källor som oberoende av varandra säger samma sak. Bara för att jag gärna ropar “HUMANIST TJALALALA” så behöver inte detta betyda att det är en universell sanning, oavsett hur många humanister som säger detta…

4. Tendens:

När man överdriver något eller om man tar parti för en åsikt väldigt kategoriskt – då är ofta informationen vinklad. Det kommer ni att se mycket av om ni följer med i riksdagsvalsdebatten i höst – alla vill få fram sin åsikt – ungefär som när läraren kanske har sagt “Men strunt i matteprovet – naturkunskapen är sååå mycket viktigare just nu”. (Hoppas inte att någon lärare faktiskt har sagt detta…). Då är det viktigt att ni kommer ihåg att vad än lärarna har sagt så är Mediateket viktigast och det är Carin och jag som har rätt i slutändan…

Så…

En god källkritik har du om du lyssnar på vad någon säger eller läser vad någon har skrivit och sedan tänker till, tänker till, tänker till. Jag har sagt det flera gånger och jag säger det igen – bilda er egen uppfattning om vad som är rätt eller fel. Lita inte på en person bara för att hen är “viktig” i andras ögon.

Men är det inte fortfarande lite varmt här? *klädbyte*

Men vad, tänker då vän av ordning, har detta att göra med studenten?

Följ aldrig någon annans väg utan ta chansen att välja er egen väg. – om det nu inte är så att ni är i skogen och är vilse, för just då kan det faktiskt vara vettigt att följa den upptrampade stigen… Om ni har tur är din livsväg riktigt lång och innehållsrik – ännu viktigare då att välja en väg som är din och ingen annans.

Yrkesval:

Hur många här har sommarjobb efter studenten? Hur många har fast jobb? Vilka skall plugga i höst? Vilka kommer att sakna Tingsholm? Vilka kommer att sakna mig?

Mitt yrkesval

När jag var 8 år ville jag bli polis. Jag skulle jobba i Jönköping så att jag kunde komma hem till mamma varje dag och äta lunch.

När jag i nian skulle lämna in en lapp inför samtalet med studievägledaren hade jag en dröm om att jobba som konduktör eller tågvärd så då skrev jag “Jag vill jobba på buss eller tåg”. Självklart uppfattade studievägledaren detta som att jag ville bli busschaufför eller lokförare och föreslog praktiska utbildningar – jag som är totalt opraktisk – självklart blev också samtalet världens sämsta vägledningssamtal. Tur att vägledarna frågar lite mer nuförtiden…

När jag slutade gymnasiet och den humanistiska utbildningen – 4 år innan ni föddes… – så bestämde jag mig för att starta på socionomutbildningen. Detta trots att min moster hade gått in i väggen och blivit långtidssjukskriven efter samma jobb. Det tog bara 7 år innan jag började fundera på att göra något annat, efter att även jag blivit sjukskriven pga överbelastning.

Det är fortfarande för hett här inne… Stämningen är ju på topp! *klädbyte*

Nej, det blev för kallt, jag får hitta något annat… *klädbyte*

Så då började jag 2002 på utbildningen till att så småningom bli bibliotekarie. Jag flyttade till Ulricehamn efter avslutad utbildning. Det var anställningsstopp i kommunen men jag ringde och tjatade på Catrine i ett år tills det gick att söka tjänsten.

Hur ditt vägval är just nu måste ni komma ihåg: Det är aldrig för sent att ändra väg. Och det går ibland även att tjöta sig till olika saker i livet – om man tror på att det är på den vägen man skall vandra…

Ge inte en massa råd – det kommer bara att komma tillbaka och bita er när ni inte själv följer era egna råd… Trots detta råd, skall jag ändå här passa på att ge några ytterligare råd – en del har jag fått från andra och en del har jag kommit på själv.

Var sann mot dig själv och den som du vill vara.

Använd den kunskap du har, för du ÄR smart, du kan någonting, du ÄGER.

Stå upp för dem som inte kan stå upp för sig själva och var ett ljus för dem som lever i mörker, ångest och oro.

Ta del i allt det som är gott och som hjälper andra människor och den värld som vi lever i.

Var ett föredöme för andra, inte genom att prata om saker utan genom att vara föredömet!

Om era tidigare val har varit styrda av andra – föräldrar, lärare eller kompisar – så är det nu dags att tänka mer källkritiskt och bestämma vad det är ni vill göra.

Jag vill från ett mer personligt plan, och här stiger jag tillfälligt ur min roll som mediatekarie,  önska er Guds välsignelse över era liv som nu har så mycket att ge er. Och så ber jag dessutom rätt så frenetiskt om Guds beskydd över Ulricehamn denna stora festkväll – för det här är ER KVÄLL!!!!!! TACK FÖR DESSA ÅR!!! NI ÄR DEN BÄSTA AVGÅNGSKLASSEN NÅGONSIN!!!