Kategorier
Debatt och fria tankar

Granskad Facebookpost: Det här är Selma

selma

Hittade detta på flera ställen i mitt Facebookflöde. En ömmande berättelse om en kvinna som varit en god människa i hela sitt liv men som nu tvingas leva på småpengar. En berättelse som säkert är alldeles sann i många sammanhang, men i just denna berättelse hittar jag flera fel som gör att jag inte godkänner berättelsen och därför avvisar den.

Oklara uppgifter

När det aldrig står någon ort eller arbetsplats utnämnd bör man bli vaksam. Ord som “i sin hemstad” eller att hon jobbat “inom sjukvården” utan att nämna några detaljer kan visserligen ha varit för att skydda personens integritet, men om man samtidigt lagt ut en bild på personen är ju liksom den eventuella integriteten bortsopad.

Slutorden

“Är det så här människor ska behandlas, efter att dom varit med och byggt upp vårat land??”

Med sådana ord vill skribenten Niklas Strandberg väcka engagemang och visst har engagemanget väckts med hittills 29.719 delningar. Men det är ett rätt så uppenbart klick-tiggande och bör även det göra att man blir vaksam.

Bilden

Bilden var dock det mest avgörande i berättelsen. Jag högerklickade (i Google Chrome) på bilden och valde att söka på Google efter bilden. Det visar sig att den första gången syntes på ett Instagramkonto tillhörigt en kvinna i 70-årsåldern. Hon bodde dessutom i Storbritannien, vilket faktiskt är en bit från Sverige… När hon dog 2014 så fanns det en artikel om henne i den brittiska tidningen Mirror.

Men visst är det fantastiskt att hon två år efter hennes död har lyckats återupplivas och nu bor i Sverige? 😉

Det finns enkla knep att direkt avgöra om en berättelse känns trovärdig eller inte – använd dem…