Kategorier
Skolbibliotek

Skolbiblioteken gör skillnad

Debattartikel som i veckan sattes in i Borås Tidning, Ulricehamns Tidning och tidningen STT. 

Vi är mycket glada över de satsningar som skolorna genom åren gjort på skolbiblioteken som en naturlig och aktiv del i elevernas pedagogiska utveckling, men är oroade, när skolorna sedan en tid drabbats av nedskärningar, att detta drabbar eleverna.

Vi ser flera exempel i Sjuhärad där skolbiblioteken fått minskade resurser i form av personal, och trenden riskerar att fortsätta. Vår debattartikel riktar sig därför till såväl beslutsfattare i kommunerna som föräldrar engagerade i sina barns framtid.

Forskning från Sverige och övriga Europa, såväl som från USA, visar med största tydlighet att i de skolor som satsar på ett skolbibliotek – och med satsning menas då på utbud, öppettider och bemanning med kunnig personal – får också eleverna bättre betyg. Med ett aktivt och närvarande bibliotek ökar alltså elevernas måluppfyllelse.

Med skolbibliotek avses enligt Skolverket (något förkortat): ”Medier och information som ställts till elevernas och lärarnas förfogande med hjälp av kompetent personal. Skolbibliotek är en del av skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande. Skolbibliotek kan därmed betraktas (?) som en funktion som bidrar aktivt i kunskapsutvecklingen”.

Så känner vi igen ett skolbibliotek när vi ser det! Kärnan är den pedagogiska rollen och rollen som en kompetent och aktiv del i elevernas kunskapsutveckling. Skolbiblioteket har också en naturlig roll i processen när elever och lärare får bärbara datorer – informationssökning blir allt viktigare och bibliotekarien är utbildad på just detta.

Vad ser vi då i biblioteket? Vi ser kunskapssökande elever på alla nivåer som behöver hjälp i att lära sig kvalitativ informationssökning, för tillgång till datorer innebär inte att man därefter kan hitta allt via Google.

Vi ser engagerade lärare som vill ha stöd av biblioteket i sin undervisning kring böcker och informationssökning. Att vara lärare innebär ju inte att man har tid eller kunskap att göra så mycket som man önskar.

Vi ser lärande lärare som själva vill lära sig mer och kommer till biblioteket för att finna ny kunskap. Lärare som lär sig mer blir ännu bättre i sin profession och bidrar till att förbättra för eleverna och skolan.

Vi ser elever som älskar att läsa och som hela tiden söker efter något nytt och spännande. Elever som läser får en bättre språkutveckling och får därmed större möjligheter i livet.

Vi ser elever som växer när de i biblioteket möter en ny värld. Elever som har haft svårt att synas i klassen får möjlighet att i biblioteket hitta något nytt.
Ett aktivt bibliotek som inspirerar och stärker är vår bild av skolbiblioteken och vår vision är att det fortsatt skall vara så. Vi tror på ett skolbibliotek som tillsammans med övrig pedagogisk verksamhet tar sig an utmaningar och gör våra barn och ungdomar redo för morgondagens samhälls- och arbetsliv. Skolbibliotek gör skillnad!

Peter Rydén

Anita Alexandersson

Maria Palm

Carin Lindh

Karin Ekegren

Ann-Christin Simonsson

Cecilia Karlsson

skolbibliotekarier i Ulricehamn och Tranemo