Kategorier
Star Wars

Min recension av Star Wars: The force awakens (spoilerfri)

peter_star_trek_151216Jag var och såg Star Wars-filmen med ett gäng killar. Helt klart var killarna överrepresenterade i biografen, vilket kanske inte överraskar särskilt mycket. Vi gick på salong 1 i Folkan Bio, Ulricehamn, som lagom till premiären hade förstärkts med ett riktigt bra ljudsystem. Kanske något mycket bas där vi satt (rad 6), men ett riktigt bra ljud oavsett. Jag var dagen till ära klädd i min Star Trek-uniform. Kanske tycker någon att det är konstigt, men borde man inte flörta med olika genrer inom Science fiction och Fantasy?

Så till den spoilerfria recensionen: Den hade mycket av det som vi är vana att se i Star Wars – rymdstrider, begynnande kärlek (?), blivande jedi(er?) som har en stark kraft inom sig och stor hjältemod. Det fanns även en tydlig skiljegräns mellan det goda och onda, precis som det skall vara i Star Wars. Kanske var det lite för mycket likt de tidigare filmerna, men jag ser denna film mer som en transportsträcka inför Star Wars VIII som har premiär den 26 maj 2017. Och som en sådan film gav den en god grund för en riktigt spännande story, tror jag.

Mitt betyg på filmen blev 8/10, en stark 8 är det definitivt. Pga de repetitiva inslagen kan jag inte ge full pott. Men att se många av de härliga ursprungliga skådespelarna igen gjorde att filmupplevelsen stärktes även av nostalgiska skäl.

Nu till den spoilerfyllda recensionen…

*spoiler*

*spoiler*

*spoiler*

*spoiler*

*spoiler*

Fortsätter du att läsa kan du nu förväntas vara varnad. Här finns saker som du behöver ha sett filmen för att förstå samt saker som kanske förstör filmupplevelsen om du inte har sett filmen än.

De repetitiva inslagen

Vi ser rymdstrider där X-wings flyger ner i en gigantisk dödsstjärna (även det en upprepning, om än i större format) för att förstöra den och därmed rädda galaxen.

Vi har även den klassiska kampen mellan en far och en son. Denna gång är det Han Solo som är fadern och hans och Leias son som är sonen som lämnat sig till den mörka sidan av Kraften. De hade till och med striden på en bro. Så fort jag såg den bron förstod jag vart det skulle barka hän.

Hela storyn kändes igen och det faktum att så många av skådespelarna från de första filmerna var med gör det visserligen roligt att se på filmen, men vi som tittar kanske sitter lite väl tryggt då vi förstår vad som skall hända?

Människofokus

Vi ser att det oftast är människor som är i centrum. Det finns enstaka av andra arter som får säga saker och ting, men deras skärmtid begränsas till några få ord innan de antingen zoomas bort ifrån eller dör i en X-Wing.

Nya karaktärer

Här har vi flera nya karaktärer, där fyra stycken är särskilt framstående. Vi har:

  • Rey, en blivande Jedi med stor Kraft
  • Finn, Reys försvarare och där jag misstänker även kan finnas en stark Kraft som hjälpte honom att stå emot sin programmering från de onda krafterna
  • Poe Dameron, en hjälte som påminner mycket om Luke Skywalker och hans övermod
  • Kylo Ren, sonen som gått över till den mörka sidan – han är den nya Darth Vader

En positiv sak här är att Rey är en kvinna och att visa på en kvinna som är stark i Kraften är positivt. Med tanke på att Leia också var stark i Kraften men egentligen aldrig setts använda sig särskilt mycket av den Kraften, kändes detta som en skön fläkt och ett bevis att Star Wars försöker följa med i tiden.

En negativ sak är att den enda personen som inte var ljushyad, Finn, blir utslagen och ligger i koma mot slutet. Trots att han var en hjälte läggs han åt sidan relativt fort. Ingen stor sak, kanske, men jag trodde att filmen äntligen skulle ha en mörkhyad person i en mer säkert bestående roll istället för att som vanligt skjutas undan snabbt.

Sammanfattning

Filmen har sina brister, särskilt kring de repetitiva inslagen, men det var en härlig upplevelse att gå och se den med ett gäng härliga vänner i en salong som fått ett oerhört bättre ljud jämfört med tidigare och där nostalgin fick sig ett glädjeskutt. Jag ser fram emot nästa film som skall ha premiär i maj 2017.

PS: I de senaste två Star Trek-filmerna hade de lagt in R2-D2 på något ställe i varje film. Har inte sett dagens film så tydligt än, men hoppas att det flörtas tillbaka på samma sätt. Vi såg ju även Millennium Falcon i filmen Star Trek: First contact.