Kategorier
Debatt och fria tankar

Äpplen hos Linas Matkasse

Jag skivade upp ett äpple som vi i måndags fått från Linas Matkasse i deras fruktkasse, för att ge till mina barn. Äpplet kändes från början väldigt glansigt, nästan som om det vore vaxat och putsat. Jag vet att olika äppelsorter ser olika ut, men detta var ett utländskt äpple och mina tankar gick direkt till att de var hårt besprutade. Jag har här dock utgått från att Linas Matkasse är restriktiva i vilken mat de köper in och antar därför att maten är okej.

Själv är jag särskilt allergisk mot besprutade äpplen så jag brukar undvika att utländska äpplen i huvudsak, men i perioder när det är svårt att få tag på svenska äpplen så köper vi ändå då barnen älskar äpplen.

Jag gav mina barn äppelskivorna och treåringen börjar direkt klaga på att det gör ont i halsen. Han har aldrig tidigare visat någon tendens till allergi, så jag kan inte säga att det är det som var orsaken, men han fick “ont” i halsen (vilket kan bero på att han är förkyld, eller också att det kliar i halsen pga äpplena – det där med “ont” är ju ett brett begrepp när det gäller mindre barns uttryck…).

Så, till det problem som uppstod: 15 minuter efter att jag skivat upp äpplena så börjar det klia i halsen och mina ögon stockar igen. Det här har aldrig hänt förut när jag skivat upp äpplen och jag gissar att jag hade kunnat undvika detta genom att efter äppelskalandet ha tvättat händerna noggrant, men jag kunde faktiskt inte för mitt liv ha tänkt att jag skulle reagera så våldsamt.

Resten av äpplena från Linas Matkasse slänger vi nu. Jag kommer dessutom vara ännu mer tveksam till att inhandla utländska äpplen från och med nu.

Jag fick medicinera med tabletter och inhalator och  fick självklart inga bestående men, men man kan ju undra – skall äpplen vara så hårt besprutade att man får en allergisk reaktion bara av att röra vid dem?

Hos exempelvis äppelodlingarna i Rudu norr om Huskvarna finns fortfarande svenska äpplen kvar i kallförvar – kolla med din närmaste äppelodlare om du kan komma dit och köpa direkt. Det är ett mycket bättre alternativ om din butik inte längre har svenska äpplen.

Tillägg 150306: Konversationen med Linas Matkasse
Hej Peter! Vad obehagligt för dig och dina barn att ni reagerade så på äpplena. Ursäkta vår sena återkoppling! Vi tar detta på största allvar och har en pågående dialog med leverantörens kvalitetschef. De spårar just nu partiet med äpplen för att analysera vidare hur de behandlats. Vi återkommer till dig så fort vi får besked från leverantören. Naturligtvis vill vi kompensera dig för detta och ber dig därför kontakta kundtjänst på 010-1997200 eller info@linasmatkasse.se. Vi ber verkligen om ursäkt för detta! / Siri

Hej igen Peter! Vår leverantör har nu spårat upp vilken sändning äpplet du åt kom ifrån och varit i kontakt med berörd producent. Producenten uppger att de inte haft några klagomål eller incidenter med just denna sändning, inte heller äpplen från samma odling. Deras kontroller har inte visat på något avvikande. Men naturligtvis går vi vidare med detta och har skickat in äpplen från den aktuella sändningen på provtagning hos Alcontol Laboratories i Linköping. Detta tar ca 10-15 dagar och självklart återkommer vi till dig med resultatet. Du skriver i bloggen att du upplevde äpplet som vaxat eller putsat och det stämmer. Det äpplet som du och dina barn åt var av märket Red delicious. Just den sorten är kända för att de är mycket söta och krispiga. Denna sort är vaxad med ett vax som syftar till att ge frukten en blank yta och att skydda den från mögel. Vaxet är helt ofarligt för barn och vuxna och godkända av Livsmedelsverket. Här kan du läsa mer om vax på äpplen hos Livsmedelsverket. http://www.slv.se/…/Fragor-och-svar-om-vax-pa-applen/. Vi återkommer när vi får analyssvaren. Till dess önskar vi dig en trevlig helg! /Jasmine