Kategorier
Sydafrika

Sydafrika 12 juli-11 augusti

Strejk utmanar Zuma i Sydafrika (Yle 090727): Tåg- och busstrafiken på många håll i Sydafrika samt sophämtning och andra samhällsfunktioner lamslogs av en strejk som inleddes i morse. ()

Should I stay or should I go? (Aftonbladet 090731): Tor Billgren om kravallerna i Sydafrika – och hur apartheid lyckats överleva. ()

Teaterbåten anlöper Malmö (Kvällsposten 090808): Trots det varma sensommarvädret – nästa lördag är det höststart på Malmö Opera. Då ångar “Teaterbåten” in på scenen med 59 sångare från Sydafrika. ()

Afrikansk hetta i Malmö (DN 090808):

Den Afrikanska kulturfestivalen i Folkets park hölls på lördagen är det närmaste Malmö kan erbjuda av afrikansk hetta. “Vi behöver visa upp det fina med Afrika. Det finns andra sidor än det negativa som visas på tv”, sa Isatou Faye Nilsson. ()

Clinton vill ha klartecken för USA-baser i Sydafrika (DN 090809): Med en elva dagar lång resa till sju afrikanska länder söker amerikanska utrikesministern Hillary Clinton stärka banden mellan USA och Afrika. På lördagen träffade hon Sydafrikas president Jacob Zuma i ett möte hon beskriver som “nyttigt”. Hillary Clintons rundresa på den afrikanska kontinenten är den längsta resa hon hittills gjort som amerikansk utrikesminister. Den följer endast en månad efter president Barack Obamas snabbvisit till Ghana, och ger afrikanerna hopp om goda framtida relationer till USA. ()

Clinton söker sämja i Afrika (SvD 090809): USA och Sydafrika har bestämt sig för en omstart. Efter usla förbindelser under Thabo Mbeki och George W Bush vill man nu ”komma i kapp” – ett uttryck både Hillary Clinton och Sydafrikas nya utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane använder. ()