Gammaldags skoldag från 1926 till 2015

Jag satt och tittade på gamla bilder och konstaterade att det här med gammaldags skoldag verkar ha firats i alla tider. Och nu på fredag är det äldste sonens tur att ha det på sin skola. Åh, vilka minnen som kommer från min egen tid.

Margith Karlsson g Andersson ca 1926-27 i skolan - temat Ruskaby skola för 50 år sedan - klädd i sin mormors blus som var 50 år gammal
Margith Karlsson g Andersson ca 1926-27 i skolan – temat Ruskaby skola för 50 år sedan – klädd i sin mormors blus som var 50 år gammal

Här har vi min mormor närmast kameran på andra raden. Visst ser fröken och magistern stränga ut! De hade temat “Ruskaby skola för 50 år sedan” och min mormor var då 11 eller 12 år gammal. Hon hade dagen till ära på sig sin mormors blus som även den faktiskt var 50 år gammal.

Gammaldags skoldag på Månsarpskolan 1985.
Gammaldags skoldag på Månsarpskolan 1985.

Lite annorlunda såg det ut på 1980-talet när jag var med om gammaldags skola på Månsarpskolan i Månsarp utanför Jönköping. Jag vill minnas att magistern skulle låtsas vara sträng, men vi visste nog att han bara låtsades.

Och nu, trettio år senare är det dags för min son att vara med om samma sak. Det är rätt så häftigt, när man tänker på det!